top of page

ינש"ופ- שיח רגשי ותקשורתי, ד"ר רוני גז לנגרמן



בני האדם כל כך שונים וכל כך דומים באותה המידה. הדמיון נובע מאותו מקום בסיסי אנושי שיראו אותנו, שיקשיבו לנו, שנרגיש שייכים. האבסורד הגדול הוא, שמתוך אותם צרכים משותפים, נוצרות קבוצות מובדלות ושונות האחת מהשנייה. בני האדם, מתקבצים בקבוצות שבהן הם מרגישים שייכים באמצעות דברים משותפים, כגון: לבוש דומה, מנהגים, דעות דומות ועוד. כך למשל, קבוצות בעלות זהות תרבותית משותפת, מצליחים לקיים עבור הפרטים השונים את הצרכים הכי בסיסיים: ביטחון, שפה משותפת, מסורת והמשכיות.

תארו לעצמכם קבוצה תרבותית, שבה הפרטים החברים בה חוגגים חגים משותפים, מכירים סיפורים משותפים על היסטוריה ומנהגים. כל אלו גורמים להם להיות בעלי תחושה של ערך, כי מבינים אותי ואני מבין את האחר. תארו לעצמכן, בני תרבות שונים, שאינם דוברים את אותה השפה, ואינם מאמינים באותם ערכים... התחושה שלהם תהיה של ניכור וזרות.


כדי ליצור קשר מיטיב בין אנשים, בהקשר של שונות (פיזית, קוגניטיבית ועוד) בין אנשים, פערים או הבדלים תרבותיים, יש לקיים שיח המתבסס על העולם הרגשי והבנת המסרים התקשורתיים. שיח רגשי תקשורתי יכול להתקיים באמצעות הבנת הרגש המובע בהקשר הסובייקטיבי של הדובר.ת.

רגשות הם המסננת שדרכה האדם מסביר את עצמו, את תחושותיו ורצונותיו, וזוהי המסננת שדרכה הוא גם קולט את האחר.

רגשות, מעבר להיותם חלק אורגני באדם, מתעצבים ומקבלים פרשנות בהקשרים שונים, למשל בהקשרים תרבותיים. כך למשל כבוד לאדם מבוגר בחברות מסורתיות מתבטא ביחס של ענווה. בחברות מערביות, לעומת זאת, שיח עם אדם מבוגר דורש התבוננות הדדית מעמיקה בין הילד למבוגר (מה שייחשב לחוסר כבוד בחברה מסורתית).



על פערים אלו, המבוססים על הבנת השפה והשיח הרגשי, אפשר לגשר באמצעות שימוש בדרכי תקשורת מקרבות. קיימים ארבעה ערוצים תקשורתיים המאפשרים קירבה בין אנשים: הצורך בזמן משותף, יחד, בנוכחות מלאה של המשתתפים בשיח ביצירת שיח עם הקשבה פעילה ופתיחות לרעיונות ומסרים. למעשה, אלו הם עקרונות אוניברסליים חוצי גבולות, ובהם הצורך של אדם בנראות, הקשבה אותנטית, קבלה ללא שיפוטיות וביקורת. עקרונות אלו מכירים במקום הכל כך חשוב של רגשות והסוביקטיביות שלהן, למעשה בשיח בו מתקיימת שלילת רגשות אנו שוללים את ייחודיות האדם.

שיטת ינשו"ף מזמינה מבוגרים, ילדים ואת כלל בני האנוש לשיח רגשי תקשורתי מקרב. השיח יכול להיות אקראי או מובנה. אם קיים קושי לפתח שיח אפשר להשתמש במדף הספרים, או לבחור סיפור החיים האישיים, התרבותיים. הקשבה לסיפור מגלמת בחובה הזדמנות נפלאה להתוודע לערכים ולרגשות המובילים את האדם המספר את הסיפור.

עקרונות הינשו"ף

יחד: יצירת זמן משותף עם האדם שעימו מעוניינים לעבור תהליך של היכרות והתקרבות. זמן היחד צריך להיות קבוע, ולאורך זמן. מפגש חד- פעמי איננו מעיד על תהליך אלא על אקראיות.

נוכחות: במפגשים הקבועים או האקראיים עם האדם האחר, היו נוכחים באופן מלא. לקיחת אחריות לנוכחות משמעה התעלמות מהסחות הדעת שבסביבה, ומהסחות הדעת הביקורתיות או השיפוטיות העולות במחשבותינו.

שיח: יצירת שיח עם האחר מחייבת הבנה ששיח הוא מקום לעוד אדם אחד לפחות. בשיח ראשית לכול מקשיבים קשב רב לא רק למילים הנאמרות אלא גם למסרים הלא מילוליים. מתן כבוד למלל ולמסרים לא מילוליים יפחיתו את הצורך בתגובתיות מהירה וברצון לשנות את האדם. זכרו שפער תרבותי בבסיסו הוא שימוש במילים שלא תמיד יכולות לייצג את הרצון הפנימי. מסרים לא מילוליים יכולים בהחלט לעקוף את המילים ולבטא את הרצון והצורך הפנימי.

פתיחות: היו פתוחים לרעיונות חדשים המוצגים בשיח; אל תשללו אותם גם אם נדמה לכם שהם סותרים את עולם הערכים שלכם. הקשבה אמפתית עשויה להוריד מחיצות תרבותיות ולהנמיך את אש הביקורתיות.

את ערכת קלפי ינשו"ף ניתן להשיג בלשונית "המוצרים שלי".




פוסטים חדשים
תגיות
עקבו אחרינו
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page